Villa Richard en Villa Berthe

Dubbelvilla zogenaamd "Villa Richard" en "Villa Berthe".

Cottagevilla gedateerd "ANNO 1929" zie verweerde cartouche; volgens bouwaanvraag van 1927 ontworpen door architect Ch. Danlée (Jette), voor één enkele bouwheer. Dubbele villa van één à twee bouwlagen onder wisselend dakenspel met klimmende dakkapellen. Plattegrond en opstand in spiegelbeeldschema. Scheidingsmuur achter de centrale puntgevel met overdekt, gesplitst terras aansluitend bij de respectievelijke eetkamers. Aan weerszijden risalietvormende geknikte topgevels met overschilderd pseudovakwerk in de top en afgeronde erkers voor de gelijkvloerse salons. Aanpalende voordeuren en overhoekse hallen; garages in de hoektravee; slaapkamers en bergruimten op de boven- en dakverdieping. Sierelementen ontleend aan de landelijke architectuur zoals onder meer muurankers en reliëfs. Omgevende tuin omgeven door haag.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen, 1927/3.