Hotel Joli bois

Beschrijving

Voormalig hotel "Joli bois". Ontworpen als hotel met modern comfort in 1929-1930, heden Zeecentrum van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. Op een pijler van de toegang gesigneerd architect "LÉON IDE" (De Haan) en aannemer Peter Beirens (De Haan). Twee bouwlagen op souterrain met dienstruimten en achterin garages; verhoogde en vooruitspringende begane grond met veranda, waarboven terras. Natuurstenen plint. Invloed van de cottagestijl, zie pseudo-vakwerk van de twee puntgeveltoppen. Verandavensters met art-deco-inslag, zie de afgeschuinde bovenhoeken en de roedeverdeling. Oorspronkelijk opschrift in typerende belettering. Centrale steektrap en bordes; overluifelde vleugeldeur met beglaasd bovenlicht. Interessante plattegrond met centrale "galerie" en hal uitlopend op het trappenhuis; verbonden met de veranda, restaurant rechts en links lees- en rookzaal, dienstruimten en sanitair aan achtergevelzijde. Twaalf kamers op de bovenverdieping, veelal voorzien van lavabo, uitzonderlijk van een badkamer; gemeenschappelijke sanitaire uitrusting aan weerszijden van de centrale vide boven de hal.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen, 1929/9, 1930/10 en 105.