Hotel Astoria ()

Imposant hotel in art-decostijl waarvoor bouwplannen van 1929 na afbraak (1929) van het vroegere casino op deze plaats. Gesigneerd architect "L. IDE" (De Haan) en aannemer "P. BEIRENS" (De Haan). Rechthoekig complex van drie bouwlagen en souterrain onder mansardedak. Met schijnvoegen gecementeerde en beschilderde baksteenbouw. Markerende polygonale hoektorens onder koepeldak; centraal boven het dak uitstekend fronton tussen postamenten, met naamopschrift. Centrale inkompartij met bordestrap en terras met bekronend balkon. Over tweede en derde bouwlaag doorgetrokken erkers. Benedenvensters met afgeschuinde bovenhoeken. Analoge, soberder uitgewerkte zijgevels en achtergevel met garages in het souterrain. Behouden ramen met roedeverdeling in de bovenlichten met kleurrijk glas in lood; gelijkaardige afwerking voor de binnendeuren. Grosso modo behouden binnenindeling met centrale gang waarop eet- en verblijfsruimten aansluiten op de verhoogde begane grond. Voorzichtige aanpassingen in de jaren 1980 onder meer trappartij. Afsluiting aan Leopoldlaan in aansluitende bouwtrant.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.

Auteurs:  Vanwalleghem, Aagje

Imposant hotel in art-decostijl ()

Imposant hotel in art-decostijl waarvoor bouwplannen van 1929 na afbraak (1929) van en op plaats van het vroegere casino. Gesigneerd architect L. Ide (De Haan) en aannemer P. Beirens (De Haan). Rechthoekig complex van drie bouwlagen en souterrain onder mansardedak. Met schijnvoegen gecementeerde en beschilderde baksteenbouw. Markerende polygonale hoektorens onder koepel; centraal boven het dak uitstekend fronton tussen postamenten, met naamopschrift. Centrale inkompartij met bordestrap en terras met bekronend balkon. Over tweede en derde bouwlaag doorgetrokken erkers. Benedenvensters met afgeschuinde bovenhoeken. Analoge, soberder uitgewerkte zijgevels en achtergevel met garages in het souterrain. Behouden ramen met roedeverdeling in de met kleurrijk glas in lood voorzien bovenlichten; gelijkaardige afwerking voor de binnendeuren. Grosso modo behouden binnenindeling met centrale gang waarop eet- en verblijfruimten aansluiten op de verhoogde begane grond. Voorzichtige aanpassingen in de jaren 1980, onder meer trappartij. Afsluiting aan Leopoldlaan in aansluitende bouwtrant.

• IDE Y., PrivĂ©-archief.

Auteurs:  Huys, Martine