Hersteloord Dunepanne

Alternatieve naam Hôtel des familles

• Adrescontrole De Haan (adrescontroles: 16-05-2008 - 19-05-2008).
  • Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hersteloord Dunepanne

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek De Haan Concessie: centrale deel

Beschrijving

Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht Concessie, beschermd bij K.B. van 24/06/1981. Eertijds één der eerste hotels binnen de Concessie, zogenaamd "Hôtel des familles", daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Koning Leopold II logeerde er in 1901. Omgevormd in 1922 tot kliniek onder het beheer van de zusters van Genval. Imposant, heden volledig witbeschilderd bakstenen gebouw van drie bouwlagen boven souterrain. Symmetrisch geheel met centrale inkom onder rechte luifel en veranda, geflankeerd door twee risalietvormende puntgevels met drielobbige boognis. Rondbogige muuropeningen. Tegen rechterzijgevel: gesuperposeerde terrassen met art-deco-inslag, zie zuilen, balkonleuningen; vermoedelijk aangebracht in jaren 1930.

• ARCHIEF ONROEREND ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/00266.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 269.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje