Villa De Torre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa De Torre

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek De Haan Concessie: centrale deel

Beschrijving

Voormalig hotel van rond de eeuwwisseling, thans gerenoveerd tot horecagelegenheid. Samen met nr. 4 en Koninklijk Plein nummer 1 (zie analoge bouwtrant) gebouwd in opdracht van de Concessiehouders om te worden verkocht. Drie bouwlagen onder afgewolfde zadeldaken (leien). Met schijnvoegen bepleisterd en beschilderd, onder meer met roze banden, baksteenbouw. Rechter zijrisaliet uitlopend op afgesnuite puntgevel met houten dakspant. Zeszijdige hoektoren op de zuidoost-hoek onder koepelbekroning op houten uitgelengde consoles.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje