Villa Zonnehuis

Gemeente De Haan

• Aanvulling De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-2011 - 31-12-2011).
  • Adrescontrole De Haan (adrescontroles: 16-05-2008 - 19-05-2008).
  • Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Zonnehuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek De Haan Concessie: uitbreiding tot hele vroegere Concessie

Beschrijving

Gelegen binnen de uitbreiding van het beschermd dorpsgezicht Concessie, beschermd bij B.V.R. van 8/03/1995. Binnen het dorpsgezicht aangeduid als beeldbepalend.

Villa gesigneerd "V. VAERWYCK" en gedateerd "ANNO 1929". Traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept. Twee bouwlagen met souterrain onder pannen bedaking. Deels beschilderde baksteenbouw. Symmetrische gevelopstand: centrale inkom bekroond met driezijdige erkers, gevat tussen twee risalietvormende puntgevels, links met zonnewijzer in de top. Verzorgd houtwerk zie onder meer balkonleuning en -zuiltjes van terras tegen rechter zijgevel, vier- en drielichten met uitgewerkte latei en tussenstijl. Omgevende tuin met haagafsluiting.

• ARCHIEF ONROEREND ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/00266.
  • GEMEENTEARCHIEF DE HAAN, Bouwaanvragen, 1928/22.