erfgoedobject

Kartonfabriek Fontaine-Van Damme

bouwkundig element
ID
8589
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8589

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kartonfabriek opgericht in 1790 in de Molenstraat te Geraardsbergen, en in 1870 naar Goeferdinge overgebracht. In de loop der jaren sterk verbouwd complex, dat teruggaat op een vroegere (karton?)molen, welke op zijn beurt zogenaamd teruggaat tot een "Klooster".

Deel door brand aangetast in september 1976, voornamelijk bakstenen gebouwen onder schild- en zadeldaken, met ingebouwde ronde, met ijzeren banden versterkte schouw, met druiplijst en uitkraging aan de top. Tot de technische inrichting behoort nog een Lancashire-stoomketel van 10 atmosfeer, 1905, met voorverwarmer.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kartonfabriek Fontaine-Van Damme [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8589 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.