Dubbelvilla 't Craeynest en Marie Bonheur

Beschrijving

Dubbelvilla gelegen aan de trapjes die de Popplaan verbinden met de Normandiëlaan. Gebouwd naar ontwerp van 1947 van architect Léon Ide (De Haan). Regionalistische, landelijk geïnspireerde stijl, onder meer gekenmerkt door scherpe pannen zadeldaken, doorbroken door geprofileerde schoorsteen en door klimmende dakkapellen; puntgevels op uitkragingen en met oculi (met roedeverdeling) in de geveltop; witbeschilderde baksteengevels op gepekte plint; sierankers; steunberen; beluikte ramen met kleine roedeverdeling. Deels bewaard schrijnwerk. Omgevende beboomde tuin met lage witgeschilderde bakstenen afsluiting, overgroeid door achterliggende haag.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • Gemeentearchief De Haan, Bouwaanvragen, 1947/5.