erfgoedobject

Villa Carpe Diem en bunker

bouwkundig element
ID
85901
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85901

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Prinses Astridlaan, binnen de uitbreiding van het beschermd dorpsgezicht Concessie, beschermd bij B.V.R. van 8/03/1995.

Villa uit de interbellumperiode ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) en in 1976 uitgebreid onder leiding van architect Willem Haegebaert (De Haan). Thans in gebruik als hotel. Regionalistische, landelijk geïnspireerde bouwtrant: witbeschilderde baksteenbouw onder variërend dakenspel met scherpe, pannen dakhelling. Tuitgevels met getrapte schouderstukken en sierankers. Rechte vensteropeningen onder ontlastingsboogjes. Inkompartij met terras en rondboogarcade. Op de parking, restant van een commando- en personeelsbunker van het steunpunt WN Blücher II, Regelbau (type) 117. Bunkernummer aan de ingang op de muur, namelijk OST-O 07/II-39. Binnenin zijn de metalen deuren bewaard met erop de vermelding van de functies. De bunker fungeerde als post voor HKAR 940 of I/216.IR/171.ID (1943). Thans naar verluidt in gebruik als bergruimte.

  • ARCHIEF ONROEREND ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/00266.
  • Herwaarderingsplan Concessie De Haan, Kleio en Mino, 2011.
  • Privé-archief Yolande Ide.

Bron     : -
Auteurs :  Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Carpe Diem en bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85901 (Geraadpleegd op )