Villa Tijl

Beschrijving

Imposante villa in typerende regionalistische, landelijk geïnspireerde stijl, gebouwd in opdracht van minister P. W. Segers en naar een ontwerp van architect Léon Ide (De Haan) van 1949; de werken werden uitgevoerd door "AANNEMER G. LARIDON" (De Haan) zie gevelsteen. Kenmerkend volume van witgeschilderde baksteen onder een steil, pannen zadeldak met horizontale dakkapellen en imposante schouw. Aan straatzijde risalietvormende puntgevel met steunberen en sierankers. Beluikte vensters met kleine roedeverdelingen. Omgevende tuin met lage, witgeschilderde bakstenen afsluiting op gepekte plint. Monumentale toegangspoort aan de Waterkasteellaan.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • S.n., La villa "Tijl", a Coq s/Mer. Architecte: Leon Ide, in: La Maison, V, 1949, nummer 3, p. 70-71.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje