Teksten van Villa Zeemeermin

Villa Zeemeermin ()

Villa, samen met de nummers 10-19, gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept, tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); huidige woning, gedateerd in geveltop "1926" en gebouwd voor zijn vriend de kunstsmid Isidoor Blancquaert. Witbeschilderde en verankerde baksteenbouw op gepekte plint, afgedekt onder wisselend, pannen, overstekend dakenspel. Variërende muurpartijen met onder meer loggia, schouwpartij en steunberen. Gevelsteen met afbeelding van zeemeermin, zie villabenaming en op de zijgevel gevelsteen met opschrift "DE ZEEMEERMIN/ HALF MENS HALF VIS/ SINGT SOET ALS'T/ ONWEER IS". Tuin met houten toegangshek tussen bakstenen hekpijlers.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • DEMEY A., Valentin Vaerwyck. Van Oud-Vlaenderen tot nieuw provinciehuis. Gent, 1993.

Auteurs:  Vanwalleghem, Aagje

Villa Zeemeermin ()

Nummers 10-19: villa's in traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept, tussen 1924-1927 ontworpen door de Gentse architect Valentijn Vaerwyck voor zichzelf (nummer 11), voor zijn vrienden Oscar Sinia (nummer 12), Isidoor Blancquaert (nummer 13), René De Cramer (nummers 18-19) en voor de aannemer (nummer 10). Eén- tot viergezinswoningen midden omhaagde en/of ommuurde tuintjes met houten toegangshek tussen bakstenen hekpijlers; witbeschilderde en verankerde baksteenbouw op gepikte plint; één bouwlaag onder laag reikend en wisselend dakenspel; variërende muurpartijen met onder meer erkers, balkons, loggia's en steunberen; monumentale schoorstenen; verzorgd houtwerk waaronder beluikte ramen met kleine roedeverdeling. Alle dragen een benaming welke veelal is uitgebeeld door middel van bas-reliëfs of gevelstenen. Nummer 13: "Zeemeermin", steen in geveltop met "Anno Dni 1926". Overstekend dak op modillons.

Auteurs:  Huys, Martine