Viergezinswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Viergezinswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Ensemble van villa's met omgeving

Viergezinswoning respectievelijk "Edelweis", "Niumba Yando", "Le Colombier", "Le Boulant".

Samengestelde villa, samen met de nummers 10 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); huidige woning ter hoogte van nummers 15, 16 en 17 gedateerd "1927". Witbeschilderde en verankerde baksteenbouw op gepikte plint, afgedekt onder wisselende, pannen bedaking met overstekende dakrand. Variërende muurpartijen met onder andere loggia's, erkers (bij nummer 14 in 1939 toegevoegd naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent) en steunberen. Ter hoogte van nummer 16, centraal risaliet met korfboogpoort waarboven puntgevel met duiventil. Monumentale schoorstenen. Verzorgd schrijnwerk met kleine roedeverdelingen. Deels omhaagde en ommuurde tuinen met houten toegangshek tussen bakstenen hekpijlers.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • Gemeentearchief De Haan, Bouwvergunningen, 1939/25.