Teksten van Dubbelvilla Stella Maris en Sauvegarde

Dubbelvilla Stella Maris en Sauvegarde ()

Villa, samen met de nummers 10 tot 17 gebouwd in traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); huidige woning, gedateerd "1926", is gebouwd voor één van zijn vrienden, de kunstenaar René De Cramer. Witbeschilderde en verankerde baksteenbouw op gepikte plint, afgedekt onder wisselend en overstekend dakenspel met mechanische pannen. Schrijnwerk met luiken en kleine roedeverdelingen. Twee gevelstenen Omhaagde en ommuurde tuin met houten toegangshek tussen bakstenen hekpijlers.

• Archief Onroerend Erfgoed - West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00267.

Auteurs:  Vanwalleghem, Aagje

Dubbelvilla ()

Nummers 10-19: villa's in traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept, tussen 1924-1927 ontworpen door de Gentse architect Valentijn Vaerwyck voor zichzelf (nummer 11), voor zijn vrienden Oscar Sinia (nummer 12), Isidoor Blancquaert (nummer 13), René De Cramer (nummers 18-19) en voor de aannemer (nummer 10). Eén- tot viergezinswoningen midden omhaagde en/of ommuurde tuintjes met houten toegangshek tussen bakstenen hekpijlers; witbeschilderde en verankerde baksteenbouw op gepikte plint; één bouwlaag onder laag reikend en wisselend dakenspel; variërende muurpartijen met onder meer erkers, balkons, loggia's en steunberen; monumentale schoorstenen; verzorgd houtwerk waaronder beluikte ramen met kleine roedeverdeling. Alle dragen een benaming welke veelal is uitgebeeld door middel van bas-reliëfs of gevelstenen. Nummers 18 en 19 tweegezinswoning, gedateerd 1926.

• DEMEY A., Valentin Vaerwyck. Van Oud-Vlaenderen tot nieuw provinciehuis. Gent, 1993.

Auteurs:  Huys, Martine