Parochiekerk Sint-Bavo

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Bavo

Beschrijving

Vernieuwde pseudo-basilicale kerk met omringend, ommuurd kerkhof. Classicistische kerk van 1776, hernieuwd in 1971-1974 naar ontwerp van architect R. Borremans, gegevens vermeld op een gedenksteen in de kerk.

De plattegrond ontvouwt een vierkante westertoren met ten zuiden een ronde traptoren, waarnaast een rechthoekig portaal; een ronde doopkapel ten noorden; driebeukig schip van vijf traveeën en een koor met twee rechte traveeën en driezijdige sluiting; noordelijke en zuidelijke sacristie. Baksteenbouw op plint van natuursteen (hergebruikt materiaal); schip en koor onder zadeldak, sacristieën onder afgesnuit zadeldak (leien).

Westergevel met neoromaanse inslag. Noord- en zuidgevel met classicistische rondboogvensters in vlakke omlijstingen met imposten en sluitsteen. Noordgevel met rechthoekig gedicht deurtje. Toren met kruisribgewelf met klokkengat. Middenbeuk: Toscaanse zeilen op achtzijdige arduinen sokkels en arduinen kapitelen onder rondboogarcaden; tongewelf. Zijbeuken onder half tongewelf. Koor onder tongewelf met halfkoepelvormige sluiting.

Mobilair: hoofd- en zijaltaren (18de eeuw); biechtstoel en preekstoel (18de eeuw); koorgestoelte (19de eeuw). Arduinen doopvont (15de eeuw).

Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle