Teksten van Villa Morgenster

Villa Morgenster ()

Villa naar ontwerp van architect Léon Ide (De Haan), gebouwd naar een ontwerp van 1935 in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl. Bouw uitgevoerd door aannemer firma L. Beirens; schrijnwerk door Jules Cambré. Naar verluidt rond 1971 verbouwd en uitgebreid naar een ontwerp van architect Willy Haegebaert (De Haan). Witbeschilderde baksteenbouw boven gepikte plint en met scherpe pannen zadeldaken. Typische tuitgevels met getrapte schouderstukken, sierankers, monumentale schoorstenen, steunberen, beluikte vensters met kleine roedeverdeling. Omgevende beboomde tuin met lage, witbeschilderde muur en haag.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • Gemeentearchief De Haan, Bouwvergunningen, 1935/4.
  • Herwaarderingsplan Concessie De Haan, Kleio en Mino, 2011.
  • DELETANG M., Le Coq-sur-mer sous le signe de Léon Ide, in Bâtir, juli 1938, nummer 68, p. 319.

Auteurs:  Vanwalleghem, Aagje

Alleenstaande villa's ()

Nummers 3 en 5, respectievelijk "Morgenster" en "Avondster". Alleenstaande villa's naar ontwerp van architect Léon Ide, daterend uit de jaren 1930. Regionalistische bouwtrant, zie witbeschilderde baksteen boven gepikte plint, scherpe pannen zadeldaken, tuitgevels met getrapte schouderstukken, sierankers, monumentale schoorstenen, steunberen, beluikte vensters met kleine roedeverdeling.

Avondster, 1937, uitgebouwd in diepte met uitspringende garage in manke tuitgevel en woonruimten opgenomen in aansluitend volume onder hoge bedaking.

• Gemeentearchief De Haan/ Vlissegem, Bouwvergunningen, 1937.

Auteurs:  Huys, Martine