erfgoedobject

Hospitaal

bouwkundig element
ID
8595
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8595
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalig hospitaal, heden zogenaamd "Bibliotheek Sint-Bavo", met ommuurd voortuintje. Dubbelhuistype met twee bouwlagen van zeven traveeën onder afgewolfd zadeldak (nok parallel met de straat, pannen), 1853 gedateerd op een gevelsteen boven de deur. Sober gebouw van baksteen. Getoogde keldervensters, verder rechthoekige muuropeningen. Arduinen lekdrempels en lateien. Deur in vlakke arduinen omlijsting. Achtergevel met zelfde ordonnantie als voorgevel; in het midden, uitspringende driezijdige koorsluiting van de ingebouwde kapel; rechts verbouwd venster. Rechts, aanbouw van twee bouwlagen met vier traveeën uit het laatste kwart van de 19de eeuw, gewijzigde benedenverdieping uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Nummer 16: Vooraan links, haakse vleugel van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van vijf traveeën onder schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen) met afwolving aan de straatkant, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Getoogde muuropeningen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hospitaal [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8595 (Geraadpleegd op )