Villa Clos des Eglantiers

Gemeente De Haan

• Aanvulling De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-2011 - 31-12-2011).
  • Adrescontrole De Haan (adrescontroles: 16-05-2008 - 19-05-2008).
  • Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Clos des Eglantiers

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek De Haan Concessie: uitbreiding tot hele vroegere Concessie

Beschrijving

Gelegen binnen de uitbreiding van het beschermd dorpsgezicht Concessie, beschermd bij B.V.R. van 8/03/1995.

Op de top van een duin ingeplante villa met uitgestrekte, omgevende tuin. Oorspronkelijk met het aanpalende Bilderdijklaan nummer 25 ontworpen in 1925 door architect Valentin Vaerwyck (Gent); uitbreiding links met oorspronkelijk garage wordt naar ontwerp van dezelfde architect in 1933 verhoogd. Later nogmaals uitgebreid aan de linkerzijde. Thans witbeschilderde baksteenbouw onder gevarieerde, leien bedaking. Rechts veelzijdige hoekerker met bekronend terras (met op plan vlaggenmast), inkompartij onder luifel met bekronend doorlopend terras. Rechthoekige muuropeningen met kleine roedeverdeling.

• ARCHIEF ONROEREND ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/00266.
  • GEMEENTEARCHIEF DE HAAN, Bouwvergunningen, 1925/10, 1933.