Hoeve Hof ter Elzen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ter Elzen

Beschrijving

Grote gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen hoevegebouwen op gepikte plinten onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante binnenplaats met tuin. Ommuurd ensemble ingeplant op de heuvelrug ten noorden van de kerk en aldus grotendeels bepalend voor het dorpsgezicht.

Ten noordoosten (in afgesnuite hoek) en ten zuidoosten (straatkant), twee overluifelde inrijpoorten.

Ten zuidwesten en ten zuidoosten, twee haakse woonvleugels; dubbelhuistype met twee bouwlagen met respectievelijk negen en tien traveeën onder zadeldak (respectievelijk nok loodrecht op straat, nok parallel met straat, Vlaamse pannen), uit het laatste kwart van de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Rechthoekige en segmentboogvormige muuropeningen; segmentboogvormige bovenvensters; arduinen lekdrempels of onderdorpels. Zuidoostelijke vleugel: links, tuitgevel van twee traveeën met aandak en vlechtingen op schouderstukken. Neoclassicistische segmentboogdeur ingeschreven in rechthoekig geriemde omlijsting van hardsteen met neuten en bekronende druiplijst; aan weerszij smal getralied segmentboogvenster. Links, deur in rechthoekig vlakke omlijsting van arduin, vleugeldeur met getorste makelaar. Kroonlijst op klossen. Rechts, in het verlengde, rechthoekige poort onder blind boogveld met arduinen boogtracé (hergebruikt materiaal). Zuidwestelijke vleugel met segmentboogdeur in vlakke arduinen omlijsting met geprofileerde tussendorpel. Daarboven glazen luifel op gesmeed ijzeren spanten, uit de 19de eeuw. Rechts, trapgat, afgeschermd door ijzeren hek. Links, zijtopgevel met aandak op schouderstukken, afgezet met leien. Sobere erfgevels met rechthoekige en segmentboogvormige muuropeningen, al of niet voorzien van arduinen lekdrempels.

In de oksel van de beide woonvleugels, vierkante duiventoren onder spits (leien), uit de 19de eeuw. Aflijnende, overhoekse baksteenfriezen. Erfgevel van de zuidwestelijke vleugel met vlak afgedekte aanbouwen van een bouwlaag, verder gietijzeren armpomp.

Ten noordwesten, stalvleugel van twee bouwlagen onder overstekend zadeldak. Aflijnende, getrapte baksteenfries; segmentboogvormige veldpoort. Links, zijtuitgevel met aandak en vlechtingen; gelijkaardig aandak verwerkt in de bedaking. Achtergevel met rechts, haakse aanbouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

Achter de stalvleugel, losstaande, bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (nok parallel met de straat). Aan de straatkant, rechts, in het verlengde van de zuidoostelijke vleugel, dwarsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op straat), symmetrische tegenhanger van de twee linkertraveeën; segmentboogvormige inrijpoort; topgevel met aandak en vlechtingen. Daarvoor, losstaande aanhorigheid onder zadeldak (nok loodrecht op straat) met rechts, rechthoekige Sint-Margarethakapel. Witgeschilderd bakstenen gebouw onder lessenaarsdak. Topgevel met rondboogdeurtje geflankeerd door geblokte pilasters op sokkels met monogrammen S en M; zware kroonlijst. Driehoekig fronton. Vooraan rechts, in het voortuintje, ronde bakstenen toren onder plat dak, vermoedelijk overblijfsel van constructie uit de eerste helft van de 16de eeuw; aflijnende baksteenfries.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle