Hoekpand villa Raymond

Handelspand, thans met horecafunctie zogenaamd "Raymond".

Hoekpand aansluitend bij de villatypologie in regionalistische, traditioneel landelijk geïnspireerde stijl doch met modernistische inslag, gebouwd naar plannen van architect Maurice Haegebaert (De Haan) van 1937. De twee laatste traveeën aan de Dürerhelling worden dan niet uitgevoerd. Vermoedelijk eind de jaren 1950 wordt het pand wel verlengd in een soortgelijke doch sterk versoberde stijl. Steile pannen bedaking aan de kant van de Zeedijk en op de hoek uitgewerkt met twee puntgevels met houten beplanking. Oudste deel, combinatie van baksteen met bepleisterde delen onder meer voor de doorgetrokken erkeruitbouwen; sokkel van bruine baksteen met rondboogingang geaccentueerd door gele tegels. Oorspronkelijk schrijnwerk met horizontale roedeverdelingen. Later aangebouwd terras aan de Dürerhelling.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • Gemeentearchief De Haan, Bouwvergunningen, 1937/1.