Teksten van Eenheidsbebouwing

Eenheidsbebouwing ()

Eenheidsbebouwing van 5 gebouwen, nummer 13 "Paname", nummer 14 "Zeenimf", nummer 15 "Château Royal", nummers 16-17 "Aremonia" en nummer 18 "Mano".

Eenheidsbebouwing met winkel- en horecafunctie op gelijkvloerse verdieping en erboven woongelegenheden. Het geheel is samen met de panden aan het Leopoldplein nummers 4-14 ontworpen door architect Léon Ide (De Haan) en gebouwd in de tweede helft van de jaren 1950 zie schrijven van 1954 waarin het Ministerie van Openbare Werken en Wederopbouw akkoord gaat met de door de Compagnie Mobilière et Foncière voorgelegde plannen. Opgetrokken in een sobere regionalistische stijl, onder meer gekenmerkt door typerende scherpe zadeldaken, doorbroken door vlak afgedekte dakkapellen en risalietvormende puntgevels, en met overstekende dakranden. Gecementeerde baksteenbouw op arduinen plint.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00266.
  • Herwaarderingsplan Concessie De Haan, Kleio en Mino, 2011.

Auteurs:  Vanwalleghem, Aagje

Respectievelijk "Paname", "Zeenimf", "Château Royal", "Aremoria" en "Nando" en in aansluiting hierbij: Leopoldplein nummers 4, 6, 8, 10, 12, 14 respectievelijk "Les Arcades", "Rimalo", "Melrose", "Brueghelkop", "Nora" en zonder naam. Eenheidsbebouwing met winkel- en horecafunctie op gelijkvloers, appartementen op de verdiepingen. Drieledige gecementeerde baksteenbouw op arduinen plint, bestaande uit een zeedijkzijde van drie bouwlagen met rechte rooilijn, een achterliggende verdiepte binnenkoer en een gevelrij van één bouwlaag met concave rooilijn langsheen het Leopoldplein. Ontwerp van architect Léon Ide, voltooid in 1956 en gekenmerkt door typerende zadelbedaking met scherpe helling en dakkapellen met plat dak; risalieten, uitlopend op puntgevels; balkons voorzien van gietijzeren leuningen; rechthoekige muuropeningen, aan Leopoldplein: getoogde etalages in geriemde omlijsting. Gekasseide binnenkoer met centraal bloemenperk, toegankelijk via trappenpartij onder luifel. Aansluitende bouwtrant voor hoekpand rechts van complex, namelijk nummer 12 "Corner House" en voor nummers 20, 21 en 22, respectievelijk "Neptune", "Kerlinga" en "Belvedère", alle naar ontwerp van architect Léon Ide, 1958, ten dele aangepast.

Auteurs:  Huys, Martine