erfgoedobject

Landhuis met park

bouwkundig / landschappelijk element
ID
8601
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8601

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis met park
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ommuurd landgoed met beboomde voortuin en park. Dubbelhuis met twee en een halve bouwlaag en drie traveeën onder schilddak (leien), met twee rondboogvormige dakkapellen tussen vleugelstokken, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Gecementeerde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint, afgelijnd door hoekpilasters; de geblokte van de begane grond schragen de als hoofdgestel uitgewerkte puilijst; de vlakke van de bovenverdieping schragen de gekorniste kroonlijst met modillons en tandlijst. Middenrisaliet met geblokte onderbouw en vlakkere bovenpartij uitlopend op een gebogen fronton met omlopende kroon- en tandlijst en centraal oculus. Rechthoekige muuropeningen; benedenvensters in vlakke omlijstingen; bovenvensters in geriemde omlijstingen en doorlopende onderdorpels. Vlakke deuromlijsting, waarboven casement. Entablement met leeuwenkopjes als steigergatvullingen, rechthoekige mezzaninovensters.

Links, éénlaagse aanbouw met twee bouwlagen van twee traveeën. Achtergevel met recentere vierkante bakstenen toren onder schilddak (leien). Licht getoogde vensters met hoekblokken. Kroonlijst op klossen en dubbele overhoekse muizentand.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Landhuis met park [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8601 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.