Teksten van Oorlogsmonument

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86023

Oorlogsmonument Neeroeteren tekst 2013 ()

Het gedenkteken staat voor de ingang van het kerkhof van de Sint-Lambertuskerk. Vroeger stond het binnen de kerkhofmuur, die recent voor een deel is afgebroken, waardoor het gedenkteken op het openbaar domein is komen te staan.

Het monument werd ingehuldigd op 18 juli 1920. Het is een ontwerp van architect Fernand Symons uit Brussel, in samenwerking met de beeldhouwer F.A. Gussé uit Hasselt. Het bronswerk werd gegoten door Dehin uit Luik.

De hardstenen pijler wordt bekroond met een bronzen beeld van een gevleugelde Nikè, staande op een wolk. De gevleugelde vrouw, in een lang sierlijk gewaad, houdt in de rechterhand een lauwerkrans en met de linkerhand een palmtak in de hoogte. Krans en tak zijn verguld.

In de overhoekse voluten van de sokkel zijn vier bronzen kogels aangebracht. Op de rechtervoluut vooraan leest men onderaan: F. SYMONS/ BOUWMEESTER/ BRUSSEL; op de linkervoluut achteraan: F.A. GUSSÉ/ BEELDHOUWEER/ HASSELT. Voor de linkervoluut vooraan is een recent plaatje aangebracht met volgend opschrift: PETERSCHAP/ 11 NOVEMBER 1999/ 6. LEERJAAR/ GO! DE SPRINGPLANK.

Aan de voorzijde van de pijler prijkt de inscriptie: 28 JUNI 1919/ YZER [in een lauwerkrans van klimopbladeren]/ DE GEMEENTE/ NEEROETEREN/ AAN/ HARE DAPPERE HELDEN / GEVALLEN OP HET VELD VAN EER / VOOR VRYHEID EN RECHT / TER VERDEDIGING VAN ONS NATIONAAL BESTAAN/ 1914-1918/ 1940-1945. Op de linkerzijde van de pijler komt het opschrift voor: LUIK [in een analoge lauwerkrans]/ AAN DE/ GESTORVENE WEGGEVOERDEN, met eronder het geschilderde wapenschild van Neeroeteren en de namen van de weggevoerden. Op de rechterzijde leest men volgende inscriptie: HAELEN, met eronder de namen van de gesneuvelden; op de achterzijde: HAECHT, met eronder weerom de namen van de gesneuvelden. De inscripties YZER, LUIK, HAELEN en HAECHT verwijzen naar belangrijke veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog.

  • GERITS T.J. 1972: Neeroeteren in oude prentkaarten, Zaltbommel, prentkaart nummer 27-29.
  • RESPEN J. 1982-1983: Oorlogsrelikten als toeristische objekten – Noord-Limburg, onuitgegeven eindverhandeling, deel 1, Hasselt, Hoger Instituut voor Toerisme, Hotelwezen en Voedingsbedrijven, 245-246.

Auteurs:  Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Pauwels D. 2013: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/teksten/150226 (geraadpleegd op ).


Gedenkteken ()

Gedenkteken voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, met gevleugeld beeld.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Schlusmans F. 2005: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/teksten/86023 (geraadpleegd op ).