Smeetshof, hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bocholt
Deelgemeente Bocholt
Straat Smeetshofweg
Locatie Smeetshofweg 1, Bocholt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bocholt (adrescontroles: 12-03-2007 - 12-03-2007).
  • Inventarisatie Bocholt (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Smeetshof, hoeve met losstaande bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, naar verluidt van 1865. De hoeve is één van de eerste inplantingen in dit voormalige heidegebied. De hoeve is wat afgelegen ten opzichte van de weg. Het oudste gedeelte (1865) is de noordelijke vleugel, die het woonhuis en de stallen omvat. Witgeschilderd bakstenen gebouw. Het oorspronkelijke woonhuis was een enkelhuis in de drie linkse traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). De aansluitende stalvleugel telde één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Later werden de twee aansluitende traveeën bij het woonhuis geïncorporeerd, en met een bouwlaag verhoogd. Muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Getoogde muuropeningen; de woonhuisdeur werd verbouwd. Aansluitende stal van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gewijzigde muuropeningen.
De overige dienstgebouwen zijn recent.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Bocholt

Bocholt (Bocholt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.