erfgoedobject

Smeetshof, hoeve met losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID
86026
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86026

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, naar verluidt van 1865. De hoeve is één van de eerste inplantingen in dit voormalige heidegebied. De hoeve is wat afgelegen ten opzichte van de weg. Het oudste gedeelte (1865) is de noordelijke vleugel, die het woonhuis en de stallen omvat. Witgeschilderd bakstenen gebouw. Het oorspronkelijke woonhuis was een enkelhuis in de drie linkse traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). De aansluitende stalvleugel telde één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Later werden de twee aansluitende traveeën bij het woonhuis geïncorporeerd, en met een bouwlaag verhoogd. Muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Getoogde muuropeningen; de woonhuisdeur werd verbouwd. Aansluitende stal van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gewijzigde muuropeningen.
De overige dienstgebouwen zijn recent.


Bron     : SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Smeetshof, hoeve met losstaande bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86026 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.