Hoeve Straeterhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Straeterhof

Beschrijving

De hoeve behoorde tot de gemeente en parochie Gerdingen. Voor het eerst vermeld in 1694, toen ze na de dood van Willem Straeter gereleveerd werd door zijn dochters. In 1722 is Derik Vossen eigenaar. De hoeve is aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) als een hoeve met losstaande bestanddelen; in de Atlas van de Buurtwegen (1845) staat ze afgebeeld als een langgestrekte hoeve. De huidige hoeve is er één met losstaande bestanddelen. De oude hoeve werd vervangen door een langgestrekt gebouw (woonhuis en dienstgebouw) van 1928. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), op gecementeerde plint. Ruim woonhuis van zes traveeën en twee bouwlagen. Getoogde muuropeningen; twee deuren. De lagere stal tegen de rechterzijgevel is voorzien van kleine, getoogde vensters.
De dienstgebouwen achter dit gedeelte zijn recent.
Voor de hoeve staat een mooie linde.

• CLYSTERS A., meegedeelde gegevens, 2001.
  • MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse Revolutie, 1952, pagina 239.