erfgoedobject

Bakhuis van hoeve Kluitshof

bouwkundig element
ID: 86036   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86036

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamde hoeve Kluitshof, later Groot Kluitshof genaamd wanneer een thans verdwenen hoeve, wat meer noordelijk in de straat, de naam Klein Kluitshof kreeg. De hoeve heeft een zeer oude inplanting. Voor het eerst vermeld in 1518. In 1706 logeerde hier generaal Provost, de intendant van generaal de Rosen, wiens regiment in Bree en omstreken ingekwartierd lag. Ze staat aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) als een hoeve met losstaande bestanddelen. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) is het een langgestrekte hoeve met klein dienstgebouw en bakhuis. Dit bakhuis is het enige bewaarde gedeelte van de oorspronkelijk hoeve; de overige gebouwen zijn volledig verbouwd.

Ruim bakhuis uit de 19de eeuw. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Muizentandfries onder de dakrand. Zijgevels met aandak en vlechtingen, links een topstuk. Getoogde muuropeningen in de voorgevel aan straatzijde. Lage bakstenen bakoven onder zadeldakje (Vlaamse pannen) tegen de rechterzijgevel.

  • MAES S.F., De geschiedenis van Bree. De gemeente van de oudste tijden tot aan de Franse revolutie, 1952, pagina 268.
  • MELGERS A., De Geschiedenis van het gehucht Schoot, Bree, sine data

Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bakhuis van hoeve Kluitshof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86036 (Geraadpleegd op 31-05-2020)