Klooster en school

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Opitter
Straat Opitterkiezel
Locatie Opitterkiezel 211, Bree (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Klooster en school, daterend uit eind 19de-begin 20ste eeuw, in eclectische stijl. Het klooster is een alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder tentdak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint. Dropmotief onder de dakrand. Gecementeerde hoekbanden. Smeedijzeren sierankers. Middenrisaliet bekroond met een dakvenster in een trapgevel. Getoogde muuropeningen in een gecementeerde omlijsting. Deur met oorspronkelijk hout- en traliewerk. Klaslokalen tegen de achtergevel: drie onderscheiden delen met verschillende nokhoogten van telkens twee bouwlagen onder zadeldaken. Van de oorspronkelijke, getoogde muuropeningen werden verschillende gewijzigd. Recente schoolgebouwen achter aan de speelplaats.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

maakt deel uit van Opitter

Opitter (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.