Hoeve met oude vestiging

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bree
Deelgemeente Opitter
Straat Rorenweg
Locatie Rorenweg 16, 16A, Bree (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met oude vestiging

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve met oude vestiging, reeds aangeduid als tweeledig op de Ferrariskaart (1771-77); in de Atlas van de Buurtwegen (1845) is het een langgestrekte hoeve met dienstgebouw. Dit is ook de huidige vorm. De langgestrekte hoeve heeft thans een gewijzigde ordonnantie: alleen het woonhuis is oorspronkelijk, en dateert van 1903 (muurankers in de rechterzijgevel). Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Muizentandfries onder de dakrand. Het woonhuis is een dubbelhuis van vier traveeën. Getoogde muuropeningen. Rechterzijgevel met vlechtingen; het aandak is verdwenen; muurankers met het jaartal 1903; mergelstenen gevelsteen met initialen L.H./M.G.G..

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rorenweg

Rorenweg (Bree)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.