Hoeve met oude vestiging

Gemeente Bree
Locatie Rorenweg 24, Bree (Limburg)

• Adrescontrole Bree (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Bree (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 12-01-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met oude vestiging

Beschrijving

Hoeve met oude vestiging, de huidige vleugel rest van een tweeledige hoeve, zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845); ze was toen eigendom van L. Neyens, landbouwer; de nog bestaande vleugel vormde het rechtse gedeelte van de noordwestelijke vleugel van deze hoeve; hij dateert uit eind 18de-eerste helft 19de eeuw. Ordonnantie: stal-woonhuis. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), ingekort aan de linkerzijde. Gecementeerde plint. Muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Smeedijzeren muurankers met krullen. De muuropeningen werden gewijzigd: het waren oorspronkelijk hoge, rechthoekige vensters (strek), waarvan de ontlastingsboog bewaard bleef; thans getoogde muuropeningen, de vensters beluikt. Stalpoort onder gebogen houten latei, waarboven een zolderluik in houten kozijn. Rechterzijgevel met vlechtingen; het aandak is verdwenen; drie ronde uilengaten in de geveltop, en twee geprofileerde houten kozijnen, voorheen beluikt.