erfgoedobject

Leemveldhoeve of Hof ter Leemveld

bouwkundig element
ID
86054
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86054

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve, afhankelijk van het allodiale goed Keizersberg. Naar verluidt op de thans onleesbare gevelstenen in woonhuis en schuur gedateerd 1680; waarschijnlijk slaat deze datering alleen op de schuur; het huidige woonhuis schijnt veeleer uit de eerste helft van de 19de eeuw te dateren. De hoeve staat merkwaardigerwijze niet aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), wel in de Atlas van de Buurtwegen (1846), in grosso modo de huidige vorm: twee parallelle vleugels (nok loodrecht op de straat) tegenover elkaar gelegen. Het erf is aan straatzijde afgesloten door een muur met houten poort en getoogde voetgangersdoorgang. Het bijhorende perceel rechts, waarschijnlijk de voormalige boomgaard, is aan straatzijde met een muur, rechts met een meidoornhaag afgesloten.

Dwarsschuur, waarvan het linkergedeelte recenter is (tweede helft 19de eeuw), met recente muuropeningen. Rondboogpoort.

Korfboogdeur in de achtergevel. Zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk; drie ronde uilengaten. Open schob tegen een gedeelte van de achtergevel, onder doorlopend dakschild.

  • Wandelen in Dilsen-Stokkem, uitgave van het Stadsbestuur Dilsen-Stokkem.
  • DAAMEN J., Dilsen in de historie, Dilsen, 1985.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leemveldhoeve of Hof ter Leemveld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86054 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.