erfgoedobject

Woonhuis van een hoeve

bouwkundig element
ID: 86064   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86064

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis van een hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Woonhuis van een hoeve, mogelijk met oude kern, maar niet te identificeren op de Ferrariskaart (1771-77); in de Atlas van de Buurtwegen (1846) staat het gebouw wel aangegeven, als woonhuis van een hoeve met losstaande bestanddelen. De dienstgebouwen zijn thans verdwenen. Bakstenen gebouw onder vrij steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). De gevel aan straatzijde kreeg in het begin van de 20ste eeuw een voorgevelordonnantie en is gecementeerd. Witgeschilderde voorgevel aan de rechtse zijde met recente ordonnantie. Achtergevel met recente ordonnantie; behouden ontlastingsboog van een rondboogdeur. Smeedijzeren muurankers, S-vormig en met krullen. Zijgevels met aandak.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

  • Is deel van
    Rotem
    Rotem (Dilsen-Stokkem)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Woonhuis van een hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86064 (Geraadpleegd op 26-05-2019)