Hoeve Rubensgoed

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Dilsen-Stokkem
Deelgemeente Rotem
Straat Kantonsweg
Locatie Kantonsweg 214, Dilsen-Stokkem (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Dilsen-Stokkem (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Dilsen-Stokkem (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Rubensgoed

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De vestiging dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1846, met vermelding Rubensgoed Ferme), en is de meest westelijke nederzetting uit deze periode. Het woonhuis werd in 1892 herbouwd (gevelsteen boven de deur), de dienstgebouwen werden in recentere perioden gewijzigd. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; bakstenen plint. Lisenen; gele baksteen voor de banden en de ontlastingsbogen. Smeedijzeren sierankers. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempel, tweeledig in de voorgevel. Getoogde deur in een geprofileerde, bakstenen omlijsting; hardstenen trap. Tegen de rechter zijgevel een deels open, deels gesloten houten veranda onder plat dak.

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rotem

Rotem (Dilsen-Stokkem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.