Hoeve Rubensgoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Rubensgoed

Beschrijving

De vestiging dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1846, met vermelding Rubensgoed Ferme), en is de meest westelijke nederzetting uit deze periode. Het woonhuis werd in 1892 herbouwd (gevelsteen boven de deur), de dienstgebouwen werden in recentere perioden gewijzigd. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; bakstenen plint. Lisenen; gele baksteen voor de banden en de ontlastingsbogen. Smeedijzeren sierankers. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempel, tweeledig in de voorgevel. Getoogde deur in een geprofileerde, bakstenen omlijsting; hardstenen trap. Tegen de rechter zijgevel een deels open, deels gesloten houten veranda onder plat dak.