erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID: 8608   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8608

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Boerenhuis in bak- en zandsteenstijl, gedateerd 1754 op de imposten van de voordeur. Eénlaags dubbelhuis van zes traveeën afgedekt met een zadeldak (nok parallel met straat, kunstleien). Verankerde witgekalkte voorgevel op een gecementeerde plint. Rechthoekige vensters, voormalige kruiskozijnen, in een zandstenen omlijsting met sponning en dubbele ontlastingsboog. Korfboogdeurtje gevat in een zandstenen omlijsting met imposten, sluitsteen en bekronende oculus voorzien van vier sluitstenen. Rechts: Twee oorspronkelijke kruiskozijnen vervangen door twee hergebruikte(?) korfboogdeurtjes in een zandstenen omlijsting met imposten en sluitsteen. Recente daklijst. Verbouwde achtergevel met behouden zandstenen korfboogdeurtje en houten daklijstbalkjes.

Rechter zijpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en schouderstukken.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs : Eeman, Michèle, d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea
Datum  : 1978


Relaties

  • Is deel van
    Grimminge
    Grimminge (Geraardsbergen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Boerenwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8608 (Geraadpleegd op 26-05-2019)