Gemeentehuis van Kessenich en gemeenteschool

Gemeente Kinrooi
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 7, Kinrooi (Limburg)

• Inventarisatie Kinrooi (adrescontroles, geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Kessenich en gemeenteschool

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en -school, thans openbare bibliotheek. Gebouwd in 1866 naar ontwerp van H. Jaminé. Alleenstaand gebouw op T-vormig grondplan, in eclectische stijl.

Onderwijzerswoning en gemeentehuis in het breedhuis aan straatzijde: dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; gecementeerde plint met hardstenen afzaat; hardstenen keldergaten. Middenrisaliet. Getoogde muuropeningen met bakstenen druiplijst, de vensters met hardstenen lekdrempel, de deur met hardstenen tussendorpel. Getrapte zijgevels met gelijkaardige ordonnantie.

• MEUL, V. & JAMINE W., Van Waterstaatskerk tot Mijncité. Een historiek van het bouwen in Limburg door drie generaties provinciale bouwmeesters Jaminé (1832-1921). (Cultureel erfgoed in Limburg; 2, Hasselt, 1999, p. 226.