Burgerhuis Den Coninck van Vranckrijck

Beschrijving

Huis gebouwd na de brand van 1651, door Willem Lievesoene. In 1895 komt het in het bezit van Jacobus Hendrix, die in 1866 de ernaast gelegen mouterij opricht. Hij richt er in 1899 een magazijn in.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien). Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint. Smeedijzeren muurankers met krullen en jaarankers: 165[.]. Getoogde vensters (tweede helft 19de eeuw). Een laadvenster met smeedijzeren balkon met initialen J H (Jacobus Hendrix). Rechthoekige deur in een geprofileerde, hardstenen omlijsting met neuten en trap.

• BOONEN M. 1984: Toponymisch praatje, De Maaseikenaar 15.3, 10-14.

Aanvullende informatie

Volgens onderzoek door Meulemans Katharina zou het huis "Den Coninck van Vranckrijck" samen met "Den Papegey" of "Den Groenen Papegaye" (het pand rechts ernaast in de Bosstraat) de achterin gelegen mouterij herbergen. Op de gevel van "Den papegey" aan de Bosstraat nummer 53 staat nog een groene papegaai.
  • Informatie verkregen van Katharina Meulemans (10 juli 2015).