Mouterij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mouterij

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik

Beschrijving

Voormalige mouterij, opgericht omstreeks 1866 door Jacobus Hendrix. Het huidige complex werd gebouwd in 1912. Het bedrijf functioneerde tot 1973. Het gebouw werd in 1984 gerestaureerd. De installatie is volledig verdwenen.

Industrieel complex dat zich over vrijwel de hele straatwand uitstrekt. Veertien traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien). Bakstenen gebouw op een verhoogde begane grond met onderkeldering. Houten kroonlijst op modillons. Gietijzeren muurankers. Twee boven elkaar geplaatste laadvensters in een puntdakvormige gevelverhoging. Getoogde muuropeningen.

• BOONEN M. 1984: Toponymisch praatje, De Maaseikenaar 15.3,14-16.

Aanvullende informatie

Volgens onderzoek door Meulemans Katharina zou de mouterij bekend staan als "de groene papegaai", net als het pand Bosstraat 53, waarachter de mouterij gelegen is.
  • Informatie verkregen van Katharina Meulemans (10 juli 2015).