Burgerhuis Den Swaen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Den Swaen

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis Den Swaen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik

Beschrijving

Breedhuis van het enkelhuistype, zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Kern uit de eerste helft van de 17de eeuw, doch aan de zijde van de Bosstraat grondig aangepast eind 18de en 19de eeuw.

Aan de zijde van de Bosstraat een bakstenen lijstgevel, voorheen bepleisterd, op gebouchardeerde, kalkstenen plint. Op de rechterhoek twee 17de-eeuwse smeedijzeren muurankers. Op de benedenverdieping, rechthoekige muuropeningen (laatclassicistisch, eind 18de - begin 19de eeuw) in een omlijsting van hergebruikt kalkstenen materiaal met licht uitspringende sluitsteen; gelijkaardige deur. Op de bovenverdieping, licht getoogde vensters met lekdrempels.

Gevel op de Markt huis "Den Swaen" (1648). Gerestaureerde (1976) krulgevel van drie traveeën en drie bouwlagen, op de gevelsteen gedateerd 1649. De krulgevel is afgewerkt met mergelstenen ornamenten, dito muurbanden, een oculus en rondboogvenster met geprofileerde druiplijst. Nieuwe mergelstenen gevelsteen tussen de eerste en tweede bouwlaag, met afbeelding van een zwaan en dateringen 1649/1976. De benedenvensters, waaronder rechts een verbouwde deur, zijn rechthoekig in een vlakke omlijsting van gebouchardeerde kalksteen; op de twee bouwlaag, kalkstenen kruiskozijnen en op de bovenverdieping dito bolkozijnen; kordon vormende, geprofileerde druiplijsten.

• BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 88).