Teksten van Burgerhuis met achterhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86145

Burgerhuis met achterhuis ()

Het betreft een eenvoudig burgerhuis aan de straatkant met merkwaardig achterhuis in Maaslandse renaissance uit het laatste kwart van de 16de eeuw, gekenmerkt door bak- en mergelstenen krulgevels.

Historiek

Het achterhuis dateert uit het laatste kwart van de 16de eeuw. De merkwaardige Maaslandse krulgevels van dit gebouw zijn door hun aard en materiaalgebruik voorlopers van de Zuid-Limburgse voluutgevels uit de eerste helft van de 17de eeuw.

Beschrijving

Dit achterhuis werd opgetrokken in de stijl van de Maaslandse renaissance. Het achterhuis wordt door middel van een cartouche in de geveltop gedateerd 1590. Het gaat om een diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van mechanische pannen. Tussen het voorhuis en het achterhuis bevindt zich een binnenkoer.

Het bak- en mergelstenen gebouw wordt gekenmerkt door smeedijzeren muurankers. De voor- en achtergevel zijn beide krulgevels, voorzien van mergelstenen decoratie, een mergelstenen rondboogvenster en mergelstenen hoekbanden. Er zijn ook steigergaten met mergelstenen afwerking aanwezig.

De binnenkoergevel of voorgevel van het achterhuis heeft op het gelijkvloers een kloosterkozijn en een drieledig kruiskozijn. Op de verdieping bevinden zich twee kruiskozijnen waarvan de monelen uitgebroken zijn. De in- en uitzwenkende geveltop is versierd met twee voluten en organisch bandwerk gecombineerd met een rondbogig zoldervenster. Tussen de geveltop en de vensters van de eerst verdieping bevindt zich een fries met ornamenten als cirkels en cartouches.

De top van de achtergevel van het achterhuis is qua beëindiging en versiering iets afwijkend van de binnenkoergevel. Het fries bestaat hier namelijk uit een opeenvolging van ruiten en cirkels.

Het achterhuis heeft een trapezoïdaal grondplan en bestaat op het gelijkvloers uit twee achter elkaar gelegen vertrekken. Er bevindt zich tevens een wenteltrap in de eerste kamer.

  • Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000383, Bosstraat 38: pand, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1993).
  • SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2014: Burgerhuis met achterhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/154715 (geraadpleegd op ).


Diephuis ()

Het eenvoudige burgerhuis behield een merkwaardig achterhuis in Maaslandse renaissance, gedateerd in een gevelsteen 1590. Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen).

Bakstenen gebouw met smeedijzeren muurankers. Voor- en achtergevel zijn krulgevels, voorzien van mergelstenen decoratie, en een mergelstenen rondboogvenster. Mergelstenen hoekbanden. Steigergaten met mergelstenen afwerking. Twee voormalige kruiskozijnen in een geprofileerde mergelstenen omlijsting met negblokken; de kruisen zijn verdwenen.

  • THIELS C., Krulgevels in het Maasland, (Nederlands Kunsthistorisch Jaarboek, 22, 1971, p. 162).

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Schlusmans F. 2005: Burgerhuis met achterhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/86145 (geraadpleegd op ).