Huis Den Kandelaer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Den Kandelaer

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik

Beschrijving

Voor het eerst vermeld in 1814. Doorgaans De Luchter genoemd. Eclectisch burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit begin 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel met trapgevelvormige verhoging, bekroond met een overhoeks geplaatste pinakel in de middentravee. Kalkstenen plint. Houten kroonlijst. Panelen met gekleurde tegels op de borstweringen tussen de tweede en derde bouwlaag. Rondboogvensters op de benedenverdieping; rechthoekige vensters onder doorlopende metalen latei op de tweed bouwlaag; getoogde vensters op de bovenverdieping; kordon vormende lekdrempels. Rondboogdeur.

• BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 59, 64).