Huis Den Gulden Valck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Den Gulden Valck

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik

Beschrijving

Voor het eerst vermeld in 1623, ook De Valk genoemd. Eclectisch breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (mechanische pannen) met houten dakvenster, van eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw.

Bakstenen lijstgevel. Houten kroonlijst boven natuurstenen fries op consoles. Panelen met gekleurde tegels boven de eerste bouwlaag. Natuurstenen banden die de dorpels der vensters verbinden. Natuurstenen kruiskozijnen in een rondboogomlijsting met palmetmotief in driehoekige omlijsting boven de lateien op de tweede bouwlaag; op de derde bouwlaag in een accoladeboogomlijsting waarin twee liggende leeuwen. Winkelpui met inspringende, centrale ingang; kalkstenen plint; houten winkelramen met gebogen hoeken.

• BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 55, 82).