• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik

Beschrijving

Deel van een voorheen groter breedhuis (Atlas van de Buurtwegen, 1845), "Die Wintmeulen", eerste vermelding in 1636. Rijhuis van thans vier traveeën en voorheen twee, thans drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien), met recente dakkapel. Kern uit de tweede helft van de 17de eeuw, doch huidige ordonnantie uit de 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel met resten van de oorspronkelijke ordonnantie in bak-, mergel- en kalksteen. Houten kroonlijst. Smeedijzeren muurankers met krullen. Op de twee bouwlaag, rechthoekige vensters met kalkstenen onderdorpels en lateien. Getoogde vensters met kalkstenen onderdorpels op de bovenverdieping. Recente winkelpui.

• BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 85).