Burgerhuis Den Eyckenboom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Den Eyckenboom

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis Den Eyckenboom

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadscentrum Maaseik

Beschrijving

Huis "Den Eyckenboom", voor het eerst vermeld in 1668. In 1845 (Atlas van de Buurtwegen) was de eigenaar Henri Ramaekers, landbouwer, wat doet vermoeden dat het pand toen als stadshoeve in gebruik was. Begin 20ste eeuw: Hôtel du Chemin de Fer. Hoekhuis met de Rueelstraat.

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Het gebouw dateert uit de tweede helft van de 17de eeuw. Het werd door een brand in 1979 zwaar beschadigd en vervolgens gerestaureerd. Gecementeerde, bakstenen krulgevel. Rechthoekige vensters, rondboogvenster (reconstructie) in de geveltop. Recente winkelpui. Recente rechthoekige vensters in de zijgevel.

De bak- en kalkstenen achtergevel behield zijn 17-de eeuwse ordonnantie: krulgevel met smeedijzeren muurankers. Grotendeels gedichte muuropeningen in kalkstenen omlijstingen (bol- en kruiskozijnen waaruit het kruis verwijderd werd) met negblokken en kalkstenen lijsten en banden die de posten verbinden. Rondboogvenster in een kalkstenen omlijsting met imposten en sluitsteen. Mogelijke insteekverdieping boven de eerste bouwlaag. De resten van de kalkstenen omlijstingen op de benedenverdieping laten niet meer toe de oorspronkelijke toestand te achterhalen.

• BOONEN M., Iets meer over toponiemen, (De Maaseikenaar, 1, (4), 1970, p. 44).
  • DANIELS G. & SANGERS W., De Markt van Maaseik, Maaseik, 1972