Hoeve en herberg Jagersborg

Beschrijving

Gesloten hoeve van 1849. Boerenburgerhuis links van het erf. Breedhuis van het dubbelhuistype, in neoclassicistische stijl, zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw op een lage, kalkstenen plint. Licht getoogde vensters met hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in houten kozijn.

Rechts aansluitend bij het woonhuis, rondboogvormige inrijpoort in een omlijsting van kalksteenblokken; de sluitsteen is voorzien van een kruis met centrale schelp en de datering 1849; het kalkstenen materiaal is hergebruikt; verankerd door twee smeedijzeren sierankers.

De dienstgebouwen zijn van baksteen onder zadel- en schilddaken (Vlaamse pannen). Rechts van het erf, de dwarsschuur, voorzien van een bakstenen korfboogpoort. Achter aan het erf, de stal voorzien van een thans gedichte korfboogpoort, met erboven een laadvenster. Linkerzijgevel met aandak en vlechtingen. Recente aanbouwsels tegen de achtergevels.

• MAAS P.J., Geschiedenis van Neeroeteren, Roeselare, 1905-06, p. 493.