erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID
86173
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86173

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, ontstaan in de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1845), doch met huidig uitzicht van 1901; mogelijk behield het woonhuis een oudere kern. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Woonhuis aan straatzijde; dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen. Gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen. Zijgevels met aandak en vlechtingen. De stal ten noorden van het erf vormt de verbinding van het woonhuis met de schuur; dropmotief onder de dakrand. Ten zuiden van het erf, losstaande stal voorzien van getoogde muuropeningen en een recente poort. Achter aan het erf, ten oosten, dwarsschuur, voorzien van een korfboogpoort; zijgevels met aandak, vlechtingen en topstuk; datering 1901 door middel van muurankers in de zijgevel.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losstaande bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86173 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.