erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
86176
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86176

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woonhuis met langsschuur, rest van een voormalige hoeve met losstaande bestanddelen, op die wijze aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845); het was toen eigendom van de weduwe Cremers.

In zijn huidige vorm een breedhuis van circa 1860; de oude kern wordt aangeduid door twee muurankers in de rechterzijgevel, met de cijfers: [..]75. Bakstenen gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Oude kalkstenen plint. Rechthoekige beluikte benedenvensters met hardstenen latei en lekdrempel; getoogde bovenvensters. Rechthoekige deur onder hardstenen latei. Gecementeerde zijgevel.

Aansluitend bij het woonhuis, maar uitspringend ten opzichte van de voorgevel, de langsschuur. Witgekalkt en gecementeerd bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekgie inspringende poort onder houten latei; binnen dit portaal een staldeur in houten kozijn.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86176 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.