Hoeve Onder de Linden

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Hoeve onder de Twee Linden
Provincie Limburg
Gemeente Hoeselt
Deelgemeente Werm
Straat Bovenstraat
Locatie Bovenstraat 19, Hoeselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Hoeselt (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Hoeselt (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Onder de Linden

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Voorheen belangrijke, gesloten hoeve (Ferrariskaart 1771-1777), uit de 17de eeuw, in de eerste helft van de 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen, 1844) reeds gereduceerd tot zijn huidige L-vorm (poortgebouw en haaks aansluitende stal) met losstaand woonhuis uit eind 18de - begin 19de eeuw achteraan het erf.

Poortgebouw met duifhuis in de noordwestvleugel, één travee en anderhalve bouwlaag onder zadeldakje (recente pannen) tussen zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Bakstenen gebouw, afgewerkt met mergelsteen (banden en hoekbanden). Gesmeed ijzeren muurankers; de drie lelie-vormige muurankers in de voorgevel zijn niet origineel. Het duifhuis bevindt zich in de achtergevel en de linkerzijgevel; de houten omlijstingen zijn recent. Rondboogpoort in een verankerde omlijsting van kalksteenblokken; negblokken en schamppalen.

De aanleunende gebouwen, onder meer de voormalige varkensstal, werden gewijzigd; alleen het volume bleef behouden. Hetzelfde gebeurde met de haakse, noordoostelijke stal.

Woonhuis in laat-classicistische stijl, drie traveeën en één bouwlaag. Het oorspronkelijke zadeldak werd tussen beide Wereldoorlogen aan de voorzijde verbouwd tot een mansaredak met dakkapellen. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond, voorzien van rechthoekige muuropeningen in een vlakke, kalkstenen omlijsting.

Aan de overzijde van de straat bevond zich tot voor een vijftal jaren een schuur, die thans afgebroken is.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Werm

Werm (Hoeselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.