erfgoedobject

Gemeentehuis van Wijshagen met onderwijzerswoning en school

bouwkundig element
ID: 86206   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86206

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige gemeentehuis met onderwijzerswoning en school, uit het derde kwart van de 19de eeuw, waarschijnlijk 1868.

Traditioneel T-vormig plan, met onderwijzerswoning in een alleenstaande breedhuis, en de school haaks op de achtergevel. De onderwijzerswoning is een breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeên en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Bakstenen gebouw op bakstenen plint; verhoogde begane grond. Bakstenen hoekpilasters en middenrisaliet, laatstgenoemde bekroond door een dakvenster in een tuitgeveltje. Hieronder een gevelsteen met thans verdwenen opschrift. Baksteenfriezen. Getoogde vensters met doorlopende, bakstenen druiplijsten en hardstenen lekdrempels. Getoogde deur in een geprofileerde hardstenen omlijsting met bakstenen druiplijst; in het bovenlicht gezandstraald glas met de recente datering 1868. Tegen de linkerzijgevel een erker met deur confer supra. Zijgevels met aandaken, topstuk en schouderstukken.

Haaks op de achtergevel, in de eerste twee traveeën het voormalige gemeentehuis, in de twee rechtertraveeën de schoollokalen. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), met brandgevel tussen beide gedeelten; getoogde muuropeningen als in de onderwijzerswoning en zijgevels met aandaken.

Links een alleenstaand dienstgebouw van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Voor- en achtergevel zijn voorzien van aandak met topstuk en hoekstukken. Thans garage.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gemeentehuis van Wijshagen met onderwijzerswoning en school [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86206 (Geraadpleegd op 29-11-2020)