erfgoedobject

Site met walgracht

archeologisch / bouwkundig element
ID
86215
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86215

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Site met walgracht
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Site met walgracht
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Achterin gelegen oude site met walgracht met lange toegangsdreef naar de Beekstraat en oorspronkelijk mogelijk doorlopend tot aan de kerk en het dorpsplein. Op de Ferrariskaart nog opgetekend als een achtvormige omgrachting met opperhof- en neerhofstructuur. Heden is de cirkelvormige gracht van het opperhof en een deel van de ten noorden ervan gelegen omgrachting van het neerhof behouden. Op de verhoogde terp aan de oostrand van het opperhof werd recent een nieuw woonhuis opgericht en zuidwesten bleven vroegere bedrijfsgebouwen in ruïneuze toestand bewaard. Aan het begin van de populierendreef stond een gewit bakstenen pijlerkapelletje op hoge gepikte plint met vierkante nis en Onze-Lieve-Vrouwebeeldje, opklimmend tot de 18de eeuw, doch in 2004 volledig vernieuwd.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Site met walgracht [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86215 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.