Grote Waverhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Waterhoeve

Beschrijving

Ietwat achterin gelegen, langgestrekte hoeve van vier + vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, mechanische pannen en kunstleien), in kern opklimmend tot de 17de of de 18de eeuw (zie inplanting op de Ferrariskaart), eertijds met schuur ten zuiden en bakhuis ten zuidoosten (zie Ferraris-, Vandermaelen- en Poppkaarten); volgens bewoonster schuur van 1802 vernield tijdens storm in het vierde kwart van de 20ste eeuw.

Verankerde en beschilderde baksteenbouw met verspringende lijstgevels en overwegend rechthoekige muuropeningen. Zuidgevel met beluikte en betraliede rechthoekige vensters onder houten latei, derde travee eertijds met getrapt, rondbogig dakvenster (zie oude foto); stal met rondboogvenster als aanpassing van een vroegere deur. Woonhuis met recente rechthoekige, eertijds rondbogige, deur. Noordgevel met onder meer deur onder betralied bovenlicht. Onbeschilderde westelijke straatgevel met latere steekboogvormige vensters, onder meer opkamervenster (noordwestelijke travee).

• S.N., Katelijne en Waver in 't verleden, Sint-Katelijne-Waver, 1978, nummer 190.

Auteurs: Steyaert, Rita