Hof de Roeling

Beschrijving

"Hof de Roeling", 19de-eeuws hoevetje bestaande uit losse bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom verhard erf afgezet door bakstenen muurtje en pijlers.

Boerenhuis reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835), met klein dwars volume. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1894 de hoeve gedeeltelijk heropgebouwd en uitgebreid met een volume ten oosten. In 1902 wordt vermoedelijk het woonhuis verbouwd. In 1945 wordt de hoeve verder uitgebreid en krijgt haar huidige opstelling en uitzicht.

Ten westen boerenhuis, verankerde baksteenbouw onder zadeldak. Getoogde muuropeningen. Achtergelegen tweeledig bakhuisje. Ten noorden en noordoosten nutsgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief plan, Deerlijk.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Deerlijk, 1894/4, 1945/28.