Hoeve Hof van der Taelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof van der Taelen

Beschrijving

Ruime gesloten hoeve gelegen ten zuiden van de kerk, daterend uit de 18de eeuw en later. In de 19de eeuw gedeeltelijk uitgebreid en aangepast voor brouwerij; heden in gebruik als hoeve en als stapelplaats.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom twee geplaveide rechthoekige binnenplaatsen. Inrijpoorten ten noorden en ten oosten ondergebracht in dienstgebouwen. Woonhuis ten noordwesten, daterend uit de 18de eeuw. IJzeren klokkenruitertje. Een bouwlaag en zes traveeën (nok loodrecht op straat). Witgeschilderde straatgevel op gepikte plint met een laatste kwart 18de-eeuws uitzicht. Rechter opkamer: verscheidene muurankers onder meer met kram en krul en leliemotief. Typische ijzeren ringen. Rechthoekige vensters in arduinen omlijstingen met lekdrempels. Steekboogdeur in omlijsting van arduin, met kwarthol beloop en sleutel. Getrapte baksteenfries lijnt de gevel af. Gecementeerde erfgevel, voorzien van imitatievoegen. Rechts kelderverdieping en verhoogde begane grond. Rechthoekige vensters in gecementeerde geprofileerde omlijstingen met arduinen lekdrempels. Traditionele korfboogdeur in zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, imposten en sleutel. Steekboogvormige kelderdeur en venster.

Haakse (verbouwde) stal met rechthoekige inrijpoort onder houten latei. Ten zuidwesten: dienstgebouw van twee bouwlagen en vijf traveeën, in de 19de eeuw aangepast en heden met herbergfunctie (Idegemplein nummer 1). Witbeschilderde gevel op gepikte plint. Muurankers met krul op begane grond. Afgeronde linkerhoek. Rechthoekig boven- en linker benedenvenster met houten lateien en arduinen lekdrempels. Drie betraliede rondboogvormige benedenvensters met ijzeren tracering en arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur onder houten latei; bovenlicht met ijzeren roedeverdeling.

Erg verbouwd dienstgebouw ten zuiden van westvleugel. Oostvleugel met ruime dienstgebouwen grosso modo daterend uit de 19de eeuw. Noordelijk gebouw van één bouwlaag en vier traveeën uit de 19de eeuw. Witgeschilderde straatgevel op gepikte plint. Grote inrijpoort met afgeronde bakstenen stijlen; in linker travee halfrond venster en gedicht rondboogvenster met bakstenen druiplijst. Twee grote gedichte korfbogen in rechter travee met bakstenen druiplijsten, corresponderend met gelijksoortige korfbogen aan erfzijde, met bovenlicht met ijzeren roeden (rechts doorbroken door rechthoekige deur).

Oostelijk gebouw van twee bouwlagen en circa acht ongelijke traveeën. Grote ingebouwde duiventoren van drie bouwlagen en een travee onder zadeldak; getoogde veldpoort met bakstenen druiplijst, erboven een rondboogvenster met druiplijst en halfronde muuropeningen. Linker- en rechter travee getypeerd door halfronde vensters, grote rechthoekige luiken en deuren onder houten lateien (sporadisch zandstenen verwerkt in de stijlen).

Zuidelijk gebouw van twee bouwlagen en acht traveeën met gelijksoortige muuropeningen, rechthoekige poort onder I-balk in rechter travee.

Westelijk gebouw met tweelaags gedeelte van vier traveeën met dakoverkraging op houten schoorstokken; halfronde vensters, rechthoekige en gedichte rondboogvensters; rechthoekige inrijpoort onder houten latei geeft toegang tot westelijke binnenplaats. Eénlaags gedeelte met twee poorttraveeën, halfronde radvensters in linker zijgevel.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle